We zijn per direct opzoek naar een nieuwe collega automonteur. Interesse laat het ons weten!

 

Informatie over banden

Soorten banden

Er zijn veel soorten banden. Zo heb je de welbekende zomerband en winterband, maar ook is er een band voor alle seizoenen, de 'All season-band' of 4-seizoenenband. De verschillen tussen deze banden zijn groot.

Zomerband

De zomerband is met name ontwikkeld op een lage rolweerstand, wat zorgt voor een lager brandstofverbruik en een lange levensduur. Ook zijn zomerbanden stiller op de weg. De zomerband presteert op zijn best op een temperatuur van rond de 15 graden Celsius. Zomerbanden zijn zeer geschikt voor hoge snelheden en hebben perfecte rij-eigenschappen. Het nadeel van deze banden komt in de winter naar voren. Zomerbanden hebben een rubbersamenstelling die onder de 7 graden Celsius te stug wordt. Ook is het profieltype niet geschikt voor winterse omstandigheden.

Winterband

De winterband is geheel ontwikkeld voor winterse omstandigheden. Onder de 7 graden Celsius heeft de band in tegenstelling tot de zomerband eigenschappen die de grip op het wegdek bevorderen. Winterbanden hebben een zachte rubberstructuur en een diep profiel met een minimale diepte van 4 a 4,5 mm. Is het profiel lager, dan verliest de band zijn speciale eigenschappen. De bandenfabrikanten geven hier adviezen over. In landen waar winterbanden verplicht zijn wordt vaak een minimale profieldiepte vereist.

All season banden

All season banden, welke ook wel all weather banden of 4-seizoenen banden genoemd worden, zijn eigenlijk een combinatie tussen zomerbanden en winterbanden.

De voor- en nadelen van de verschillende typen band

Voordelen all season banden

  • U kunt het hele jaar door op één set banden blijven rijden.
  • Geen extra set banden betekent geen extra kosten.
  • All season banden zijn beter geschikt voor winters weer dan zomerbanden.

Nadelen all season banden

  • Vaak veel minder goede prestaties dan een echte winterband, met name in sneeuw.
  • Vaak niet toegestaan in gebieden waar winterbanden vereist zijn.
  • All season banden slijten sneller in de zomer dan zomerbanden.
  • All season banden zijn van een zachter materiaal waardoor ze tijdens stuurbewegingen anders reageren in de zomer dan zomerbanden.
  • Vaak niet geschikt voor hoge snelheden.
  • Niet in alle maten verkrijgbaar.

Banden wisselen

Als u voor uw auto een zomer- en een winterbandenset heeft adviseren we u de banden op tijd te wisselen. Afhankelijk van het merk banden ligt het omslagpunt op 7 graden Celsius.
De winterset wordt meestal eind oktober gemonteerd. De wisseling naar zomerbanden volgt in maart.

Vergeet de bandenspanning niet

Controleer regelmatig de bandenspanning van uw auto. U kunt de voor uw auto juiste bandenspanning vinden in het instructieboekje, maar deze is ook vaak te vinden aan de binnenzijde van de benzineklep of in de linkerdeurstijl.